MOŽGANI IN ČREVO

PRIJAVI SE NA DOGODEK

Kdaj:

24.9.2022

Kje:

Kristalna palača BTC Ljubljana

Komu je kongres namenjen:

družinskim zdravnikom, pediatrom, nevrologom, farmacevtom, kliničnim dietetikom.

Točke:

Udeležba na kongresu je brezplačna – brez kotizacije.
Vložili smo vlogo za pridobitev licenčnih točk pri Zdravniški zbornici Slovenije in Lekarniški zbornici Slovenije.
Udeležencem bomo podelil tudi 3 točke zvestobe.
 
Drage kolegice in kolegi!

Do možganov in nevrologije sem imel vedno ambivalenten odnos. Učenje zapletenih povezav v možganih, sploh pa prepoznave subtilnih odstopanj od normale pri »natančnem kliničnem nevrološkem pregledu«, se mi je zmeraj zdelo duhamorno in početje, za katerega sem že zgodaj tekom študija medicine ugotovil, da ga bom raje prepustil kolegom, ki imajo »živce« za to. Po drugi strani pa so me možgani, ne toliko struktura kot njihovo delovanje, vedno fascinirali. Z leti zdravniške prakse mi je postalo jasno, kako »duh« pomembno vpliva na večino sistemov v našem telesu, od prebavil in obtočil do endokrinih žlez, celične presnove in imunskega sistema.   

Z vplivom črevesa in črevesne mikrobiote na možgane sem se začel ubadati, ko so me začele zanimati funkcionalne gastrointestinalne motnje. V zadnjem desetletju smo na tem področju priča neslutenemu znanstvenemu napredku, ki nam je s pomočjo predkliničnih in kliničnih raziskav odprl čisto nov pogled in razumevanje povezav med črevesom in možgani. Te povezave in različni dejavniki, ki vplivajo nanje, so pomemben regulator razvoja in delovanja naših možganov, pa tudi eden ključnih dejavnikov za razvoj številnih nevroloških in psihiatričnih bolezni ter potencialna tarča pri njihovem zdravljenju.

Kongres Možgani in črevo smo zato zasnovali dvoplastno. Prvič, kot »repetitorij« najpomembnejših in najpogostejših bolezni živčevja, predstavljenih na kar se da preprost, razumljiv in praktičen način. Po domače, največ nevrologije za nenevrologe z dodatkom kančka psihiatrije, ki vam v slabem dnevu nadomesti vsaj dva meseca študija. Drug poudarek, ali če hočete začimba, pa je kar se da nazoren in razumljiv prikaz medsebojnega vpliva črevesne mikrobiote, prebavil in osrednjega živčevja ter njihova vpletenost v različne bolezenske procese. Strašno zanimiva stvar, ki bo v tako razumljivo predstavljeni podobi gotovo privlačna tudi za »veščake«, se pravi nevrologe in psihiatre.

Predavali bodo prof. dr. Rok Orel, pediater gastroenterolog, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog, prof. dr. Borut Štrukelj, farmacevt, prof. dr. Danica Rotar Pavlič, družinska zdravnica, prof. dr. Rok Tavčar, psihiater, doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, pediatrična nevrologinja, doc. dr. Evgen Benedik, klinični dietetik, asist. dr. Gregor Brecl Jakob, nevrolog, Bogdan Lorber, nevrolog, in dr. Anija Orel, klinična dietetičarka.

Upamo, da bo zanimiv, uporaben in vsaj malo zabaven program dobro potešil potrebe vaših možganov, organizatorji pa bomo poskrbeli, da bodo »kontenta« tudi čreva!

Prof. dr. Rok Orel, dr. med., znan. svet.Program:

9.00 – 9.15 Uvod - Orel R.
9.15 – 9.45 Os mikrobiota-črevo-možgani - Pirtošek, Orel R.
9.45 – 10.15 Satelit Allergosan: Nevrobiotiki - psihobiotiki
10.15 – 10.35 Ishemične in hemoragične poškodbe možganov – na kaj mora biti ob in po možganski kapi pozoren družinski zdravnik - Rotar Pavlič
10.35 – 10.55 Satelit Nutricia: Prehranski in gastrointestinalni problemi bolnikov s hudo okvaro živčevja - Orel R., Orel A.
10.55 – 11.15 Kdaj je smiselno cepiti bolnike s kroničnimi nevrološkimi obolenji – Rotar Pavlič

11.15 – 11.45 Odmor za kavo

11.45 – 12.05 Multipla skleroza - Brecl Jakob
12.05 – 12.25 Satelit Jansen - Brecl Jakob
12.25 – 12.45 Nevrodegenerativne bolezni (od Parkinsona do Alzheimerja) - Pirtošek
12.45 – 13.05 Satelit Abbvie - Pirtošek
13.05 – 13.25 Bolečina in glavobol - Štrukelj
13.25 – 13.45 Satelit Alkaloid - Štrukelj

13.45 – 14.45 Odmor za kosilo

14.45 – 15.05 Kako hranimo možgane - Benedik
15.05 – 15.25 Funkcionalne gastrointestinalne motnje – pogled od zgoraj - Orel R.
15.25 – 15.45 Epilepsije in njihovo zdravljenje - Lorber
15.45 – 16.05 Sindrom izgorelosti in anksiozno depresivne motnje – bolezen današnjega časa - Tavčar
16.05 – 16.25 Motnje spanja - Gnidovec

PRIJAVI SE NA DOGODEK